SINAVLARIN DOĞRU ANAHTARI
Merhaba bugün bahsedeceğim konu ,yakın zamanda sınav soruları ve sınav sorularını hazırlayan kurumun değiştiği Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Staj Başlatma Sınavı.
Son yıllarda üniversite mezunu her 10 kişiden 4 ü , açıköğretim bitiren her 10 kişiden 8 inin uğrak noktası bu sınav artık yoğun ilgi sebebiyle yöneticileri yeni alternatif yöntemler bulmaya itti.
Smmm Staj Başlatma Sınavını Hazırlayan Tesmer'in 2014 yılından itibaren uygulamaya koydukları yeni engelleri size kısaca özetleyeceğim;
- Sınav sorularını hazırlayan Anadolu Üniversitesi'nin elinden sınav hazırlama yetkisi alınıp,yenine Ankara Üniversitesi 2014 yılı sınavlarını hazırlamaya başladı.
- Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınavlarındaki gibi aynı ve benzer; daha doğrusu hep aynı soruları sorması uzun zamandan beri ezberci sistemi destekleyen dersanelerin gücüne güç katmıştı. Hatta bolca soru erberleyen ama meslekle uzaktan yakından ilişkisi olmayan profesyonel öğrencilerin, bu sınavı kazanması kolaylaşıyordu.Sistem öyle bir hale geldi ki bu ezberci, bu inekleme modelli sınav öğrenci modeli,hem çan eğrisini arttırıyordu hemde 120 soruda 75-85 lere varan net sayısı ile agresif bir puanlama sistemine yol açıyordu.
- Ankara Üniversitesinin 2014 deki daha ilk sınavlarında ezberci sistem ilk darbesini aldı .Kazanan, bilgiye dayalı çalışan kesim oldu.Netler olması gerektiği çıtaya indi.
- Burada yeni Soru tarzlarını ballandıra ballandıra anlatmayacağım.Sınav amacına hizmet eden soru tarzlarıyla en başında, bu mesleğe ter akıtmış,fiili olarak çalışan ,fakat iş yoğunluğu sebebiyle sınavlara inekleme öğrenci modeli gibi çalışamayan insanlara bir fırsat yarattı.Daha doğrusu şartlar eşitlendi.
- Yeni Sınav sisteminde artık kalıplaşmış sorular yok denecek kadar az ,yeni soru tarzı açıkcası bize 2 şeyi öğretti.Biri artık sorular bizden bir şeyin ney olduğunu değil,soruların sonucunun neler olabileeğini istiyor,yani yorum tarzı.Bu sınava giren kişi cari oranı bildiği gibi cari oranı mali tablo üzerinde yorumluyor mu! Tarzında.2.cisi ise,bize 2014 den itibaren dersanelerde öğretilen ve üzerinde durulan ders konularının kapsamının bizim bildiğimizinde üstünde bir kapsamının olduğuydu.Kısaca yatarak açıköğretim tarzı ezberle geç sınav modeline son nokta kondu.
Peki Ankara Üniversitesinin Sınavlarına nasıl hazırlanmalıyız.Açıkcası bu konuda size birkaç tavsiyemi yazmadan geçemeyeceğim.
- Gireceğimiz her türlü sınavda Anlamlı Ders Çalışmak yani tüm dikkatimizle çalışacağımız 30 dakikanın ,dikkatsiz çalışacağımız 1 saatten daha faydalı olduğundan bahsetmek istiyorum.
- Zamanı Yönetmek :Yaşamımızın her anında zaman kavramı,doğru yönetilemeyen zaman unsuru için Sınav Çalışma Planı yapmak en akıllıca iş olur.Kendimizi kandırmadan hazırlayacağımız bir çalışma planı hem zamanımızı kontrol etmemizi hemde sınav haftasının son günlerinde öğreneceğimiz bilgiden daha yararlı olacaktır.
- Ankara Üniversitesinin Hazırladığı sorulara bir göz attığımda ,Derslere göre soruların hangi konulardan çıktığına bakmanızı öneririm.Soruları hazırlayan hocaların artık bir noktadan sonra rutine bağlanacağını düşünüyorum ,Ayrıca Hocalarında bizim gibi kendilerine yakın hissettiği soruları bir noktadan sonra tekrar ettiğini göreceksiniz.
- Çıkmış Soruları çözmek, ezberlemek gibi gözükse de, bu sınavı geçmede bağışıklık sistemimizi gerçekten arttıracaktır.Ayrıca bolca soru çözmek okuma-anlama ve soruya cevap verme hızımızı arttıracaktır.
- Girdiğimiz sınav mesleki uzmanlık sınavları kapsamında olduğu için ,sınava girenların azımsanmayacak kısmı başta Muhasebe olmak üzere,İş ve Sosyal ,Vergi konularında ağırlıklı bilgi sahibi fakat diğer dersler de durum öyle değil.Çünkü cevapları doğru tahmin edilen soruların puan ortalaması düşerken ,az ve hiç çözülmeyen soruların puanı yerinde sayıyor...Bu konuda küçük derslerin büyük dersler kadar önemli olduğunun altını birkez daha çizmek istiyorum.
- Kaynak Kitap Faktörü:Kaynak Kitap Konusunda genellikle her dersanenin bir kaynak kitabı var.Fakat birçoğu özetin özeti tarzında.Bu konuda aynı karpuz alma taktiğini uygulamanızı öneriyorum.Tıklayarak yani:Her kaynak kitabı incelemenizi başka bir kaynakla karşılaştırmanızı öneririm.Ya da internette google amcadan yardım istemek,Yada asıl kaynakları barındırdığımız Kütüphanelere gidip zamanda nostajik bir yolculuk yapmayı tavsiye ediyorum.
Benim şimdilik bahsedeceğim noktalar bunlar ayrıca sınavla ilgili birkaç anahtar cümleyide söylemekten kendimi alıkoyamıyacağım.
- Pes etme,
- Vazgeçme
- Sabırlı ol
- Düzenli çalış
- Zamanını Yönet
- Moralini Bozma
- Tıkandığın Noktalarda Yardım Al
- İşini son güne bırakma
- Rakiplerinin Rüzgarına kapılma
- Bol soru Çöz Doğru soru çöz.
''Bir boksör yere düştüğü zaman değil ayağa kalkamağında kaybeder.''
Yorumlar